Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
10.1.2008, Pavel Bureš, aktualita
Na právě probíhajícím veletrhu CES představil Kodak velké množství digitálních fotoaparátů. Kodak V1273 zaujme novým dotekovým rozhraním a snímačem o rozlišení 12 megapixelů.
RR (79) | 11.1.20082:53
Bylo by to hezke, ale prirodni zakony bohuzel funguji. Da se spocitat limit, na ktery se lze dostat ­(tepelny sum atd.­) a protoze mimo technologicka vylepseni ­(CMOS vs. CCD, cistota materialu atd.­) je zasadnim parametrem pocet nasbiranych fotonu ­(tj. velikost bunky fotodetektoru­), zazraky se konat nebudou. Jako paralelu bych uvedl sum operacnich zesilovacu ­- za poslednich 20 let se nic zasadniho nestalo, nebot jiz sumi prevazne operacni sit a ne vstupni tranzistor. A tady to bude podobne, vylepsi se mozna algoritmy na zehleni fotek, ale to je vse. Nebo ­- zmenil se nejak zasadne sum snimacu dane velikosti za poslednich par let? Staci porovnat starsi digital s novym pri vypnuti vsech SW vylepseni a zadne zasadni zlepseni se nekona...
Odpovědět0  0
Busy | 11.1.200812:36
Ked sa prirodne zakony nedaju porusit, treba ich obist :­) Napriklad ked uz teda porovname starsie digitaly, tak bez stativu proste nebolo mozne pri slabom osvetleni bez blesku spravit ostru fotku, jednoducho preto, lebo podla vztahu svetlo­-clona­-cas expozicie vychadzali take casy expozicie, ze to v ruke nebolo mozne udrzat. Jednoducho, aj tu platili prirodne zakony. Az raz niekto vymyslel nieco uplne prevratne ­- opticku stabilizaciu. A zrazu bolo mozne v ruke udrzat aj ovela dlhsie casy. Alebo iny priklad. Fyzikalne hranice zvecseni klasickych optickych mikroskopov su okolo 2000x. Vecsie zvecsenie je velky problem, prave tiez kvoli fyzikalnym vlastnostiam svetla. Az raz niekto dosiel s prevratnym napadom ­- elektronovy mikroskop. Logicky preto je nadej, ze v buducnosti niekto vymysli nieco prevratneho, co pomoze poriesit problem s velkym sumom pri velkom ISO raz a navzdy, bez nutnosti nicenia fotiek zehlenim.
Odpovědět0  0
RR (79) | 10.1.200811:10
Tak mam obecne dojem, ze pred casem byl hon na megapixely a protoze 12M kompakt uz neprekvapi, tak se jede na ISO. Kdo ma vice, tim lepe. Sice forky budou kvalitni jak z mobilu, ale to asi nikomu nevadi. Takova zvetsenina z 12M kompaktu pri ISO 6400 bude fakt umelecke dilko...
Odpovědět0  0
Busy | 10.1.200814:18
Ja by som tie hony az tak nezatracoval. Vcera to bol hon za megapixelmi, dnes je to hon na ISO, a zajtra to trebars moze byt hon na co najnizsi sum, takze nie je vylucene ze aj 12 Mpix fotky z cipu 1­/1.8­" pri ISO 6400 budu s minimalnym sumom.
Odpovědět0  0
Jan Čerbák (135) | 11.1.200813:09
Souhlasím s Vámi. Je to hon zza ničím. Na druhou stranu když se podíváte na dpreview.com na fotky z Canonu G9 ­(12 Mpix­) při ISO 800, tak to jsou velmi dobře použitelné fotografie. To u starších 4­-5 Mpix kompaktů bylo použitelné ISO max. ISO 200.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.